Acum că ați făcut Pasul cel mare, a venit vremea să începeți organizarea nunții. Știm că este frumos să căutăm rochii de mireasă și locații de vis, dar prima etapă în planificare trebuie să fie stabilirea bugetului nunții. Toate alegerile și deciziile le veți lua ținând cont de acesta.

Pentru voi, am alcătuit o listă de tips&tricks care, sperăm noi, vă vor ajuta să vă trasați o idee despre ce înseamnă un asemenea eveniment.

Sfaturi pentru alcătuirea bugetului unei nunți

 1. Decideți cine va contribui financiar – precizați ce anume plătesc familiile și ce plătesc cuplurile.
 2. Organizați-vă – puneți resursele financiare într-un singur loc/cont, astfel va fi mai ușor de urmărit activitatea financiară.
 3. Stabiliți un sistem de efectuare a plăților – contul alocat nunții să fie diferit de cel al cheltuielilor zilnice, pentru a evita eventuale neînțelegeri.
 4. Spuneți cu exactitate bugetul de care dispuneți – spuneți furnizorilor bugetul exact pe care îl alocați, pentru a nu exista surprize în momentul semnării contractelor.
 5. Decideți ce e mai important – alegeți cele 3 priorități ale nunții, alocați-le un buget extra, apoi următoarele 3, cu un buget mai mic și, la final, restul elementelor.
 6. Fiți flexibili – data nunții va avea un impact puternic asupra bugetului, stabilirea nunții în plin sezon și într-o seară de sâmbătă va scoate ceva bani din bugetul vostru.
 7. Cereți informații privind costuri suplimentare – știind toate costurile de la bun început, vă va ajuta să acoperiți cât mai bine toate cheltuielile estimate. Întrebați de asemenea taxele care se percep pentru elementele extra, ore extra pt dj, elemente extra la meniu etc.
 8. Acordarea bugetului extra – aveți grijă cu privire la micile cheltuieli ”extra” care intervin și pe care le acceptați. Acestea vă pot da peste cap întregul buget.
 9. Acordati un 5% ”în caz că” – alocați cei 5% din întregul buget pentru situații neprevăzute care pot interveni sau pentru situații de urgență.

 

Sfaturi pentru a micșora bugetul:

 1. Scurtați lista de invitați – poate fi greu, dar acest lucru vă va reduce substanțial costurile nunții.
 2. Fiți flexibili – alegerea datei nunții este decisivă pentru bugetul vostru. Dacă bugetul nu vă permite, planificați data pentru o lună care să nu fie în plin sezon.
 3. Limitați opțiunile de la bar – după meniul cu felurile de mâncare, barul va fi a doua cheltuială importantă. Limitați numărul mărcilor de bere, vin sau cocktailuri, iar efectul va fi cel așteptat.
 4. Alegeți o locație drăguță – desigur că veți alege o locație frumoasă. Cu cât această locație arată mai bine, cu atât veți investi mai puțin în decorarea ei.

Categoriile bugetului:

 • Închirieri, mâncare, băuturi, tort:
 • Rochia de mireasă:
 • Flori și decorațiuni:
 • Foto – video:
 • Muzică și entertainment:
 • Invitații:
 • Oficialii ceremoniei: